Förlåt för att jag inte uppdaterat något på flera dagar.. :/

Så himla tråkig man känner sig när man inte hinner med och uppdatera när man faktist har några läsare! Ska försöka komma igång och skriva och fota lite igen för himla kul att visa upp bilder på mig och Naima :) Hade faktist tänkt att mamma skulle få fota oss idag, men så har jag gott och blivit sjuk :( Så ingen bra idé att rida då, ett tips till er som läser! Rid inte när ni är sjuka då blir det bara värre och kan gå riktigt illa i värsta fall. Kroppen skall inte anstränga sig alls om man så bara är förkyld.

Känns lite som jag vill att bloggen skall få en mening, inta bara min och Naimas vardag utan ha nått diskutions ämne inom ridsporten! Funderar på att skriva om varierande träningsformer, men känns så självklart för mig vad som är bra. Men är ju så inom hästvärlden, finns knappt rätt och fel sålänge inte hästen far illa. Olika ridformer för olika hästar! Så drar igång med varierande ridning idag ! ;D 

Något som är ett måste för att få en häst som håller länge är varierande ridning, så som underlag. Finns många som sitter och gnater på samma ridbana dag ut och dag in. Men visst, alla har inte möjligheterna att rida ut. Men även och man bara har en bana att rida på ska man under ett ridpass variera vad man gör med hästen så man inte sitter på samma volt och ändast i trav och sedan avslutar passet. Man ska tänka på att ha olika längder på träningspass och hur mycket man samlar och ökar en grad och hur mycket man kräver av formen på hästen, hästen behöver inte alltid gå inspänd och hög form eller avslappnad i låg form. Variera så mycket som möjlig för att få en mer ridbar häst.

Hållbarhets träning betyder både lågintensiv mängdträning och att våga rida med högre intensitet men under betydligt kortare sekvenser. Ett bra exempel kan vara klassiks intervall träning! perfekt är om man har en raksträcka som man kan rida hästen i ett mellan högt tempa och sedan skritta tillbaka för sedan göra samma procidur ca 3-4 ggr till för att efter det kanske exempelvis fortsätta sin uteritt. (kan ta lite bilder på bra platser jag har som jag gör dessa övningar på) Kom ihåg att inte pressa hästen för hårt och den inte regelbundet tränas, börja med kortare sträckor, kanske 400-500 meters galoppsträcka och sedan skritta 200. Hästen skall fått ner sitt flås innan du börjar om på nytt! Jag persolnigen vill ha ett mjukare underlag för denna typ av träning. Jag rider på men gamal banvall (en gamal järnväg, absolut är rälsen borta) som sedan är påfylld med Varamon sand, och är ca 700m lång.

Ett hårt underlag är också väldigt bra för hästen att gå på, som en hård grusväg eller asfalt. DEt stärker hästens senor och ben, MEN man skall vara väldigt försiktig vid denna typ av träning i början om inte hästen är van så den inte blir öm så träningen ger motsatt effekt! Och detta är alltså något man gör då och då. Själv gör jag det 2-3 dagar i veckan! Det som är lite klurigt med träningen är att det lätt bildas små mikroskador beroende på hur ryttaren lägger upp träningen. Men med vila efter dessa träningspass så kommer det stärka vävnaden i benen och på så vis få en träningseffekt.

Stor del av våra hästar i sverige beror på oss människor, hur vi rider och tränar dom. Det vanligaste är ortopediska skador så som kotledsinflamationer och senskador. Ofta blir dessa skador överbehandlade, hästen får alltså sin skada av ryttarens ridning och sedan får bli behandlad av veterinären och sedan blir bra, tills vill säga ryttaren börjar om med samma träning IGEN! Istället för att behandla om om igen borde ryttaren få råd hur hon/han ska rida sin häst till rätt arbete. Så istället för att använda medicinska preparat borde man gå tillbaka till grundridningen för hästen.

ska skriva en liten sammafattning för känner att jag vill dra iväg in på andra spår som dagens avel och igångsättningar osv. 

Mängden av träning är alltså hur många ggr du hoppat din häst i veckan, hur många skänkelvikningar du gjort, hur många gnatande samlinga respektive ökningar du gjort. Intensiteten beskriver hur höga hinder du hoppat, hur högt du har klättrat eller exempel hur hårt du har samlat din häst. Intensiteten behövs i träningen för att få en träningseffekt men inte så ofta och inte för länge! Och sist men inte minst behövs vila för att läka hästens mikroskador som skapas vid ridningen. Och att det finns olika typer av vila som långa pauser under ett pass till att få vila en elller flera dagar.

Mycket vad jag skrivit om här samtycker Lars Roepstorff, forskare vid statens lantbruksuniversitet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback